آب بندی بتن چیست؟
30 شهریور 1400اهمیت آب بندی و دلایل آن را در مقاله آب بندی چیست توضیح دادیم. اکنون به خوبی میدانیم که آب بندی بتن در پایداری و امنیت سازه نقش حیاتی دارد. بر این اساس آب بندی پارکینگ و طبقات زیر زمین نیز اهمیت ویژه ای دارد.
افزایش جمعیت شهری مهمترین دلیل برای پیشرفتهای تکنولوژی در ساخت سازههایی با طبقات متعدد شده است. ساخت طبقات زیر زمینی مثل ساخت برخی کارگاهها، انبارها، مغازهها، مراکز خرید و پارکینگ به یک نیاز ساختمان سازی و عمرانی در زندگی شهری مبدل شد. برخی از این سازهها در چندین طبقه پایینتر از سطح زمین ساخته میشود. طبیعی است که نیاز به آب بندی سازههای زیرزمینی در استحکام و مقاومت سازه ضروری است.
در کنار اهمیت آب بندی، انتخاب روش کارامد و موثر برای آب بندی طبقات زیرزمین و پارکینگ بسیار مهم و حائز اهمیت است. استفاده از یک روش نادرست در آب بندی، می تواند خسارات جبران ناپذیری را به سازه و حتی به افراد ساکن در آن وارد کند.
چرا آب بندی طبقات زیر زمینی و پارکینگ مهم است؟
تمام محیطِ کف و تمام دیوارهای سازههای زیر زمینی اساساً در زیر سطح زمین ساخته میشود. از این رو با سطح خاک، نفوذ آبهای سطحی به داخل زمین، لوله کشی های آب و فاضلاب در زیر زمین، آب های زیر زمینی، آلایندههای نفوذ یافته به داخل زمین، شرایط محیطی مثل نزدیکی با محدوده ساحلی- رودخانه ای و … تماس خواهد داشت. بنابراین حتماً تحت تاثیر شرایط تحمیلی نفوذ آب قرار خواهد گرفت. در نتیجه این تنشهای تحمیلی محیطی، استقامت بتن و سازه کاهش یافته و عمر بقای ساختمان کم خواهد شد. جلوگیری از نفوذ آب و آب بندی بتن عاملی تاثیر گذار در حفظ سازه است.
آب بندی طبقات زیر زمینی و پارکینگ
دیوار زیر زمین یا طبقات منفی ساختمانها زمانی که هم تراز با سفره آبهای زیرزمینی و یا مسیر جریان آبهای جاری قرار میگیرند و دچار نشتی و نفوذ آب میشوند. آب بندی در طبقات منفی و به خصوص در قسمت کنج اتصال دیوارها و کف احتمال نشت آب بسیار است. با مرور زمان آب نفوذی به سایر قسمتها نیز وارد شده و طبیعتاً بر روی استحکام و پایداری ساختمان تاثیر منفی خواهد داشت. بر روی تاسیسات برقی و گاز ساختمان را نیز اثرگذار است.
علاوه بر آن رطوبت نفوذ کرده در بتن، عامل مهمی در رشد قارچها، کپک و باکتریها در بافتهای زیرین ساختمان می شود. با گذشت زمان قارچ و باکتری ها به طبقات بالاتر نیز نفوذ می کنند. و در نهایت مجموع این عوامل امنیت ساکنین را به خطر خواهد انداخت. بنابراین آب بندی در طبقات زیر زمینی و پارکینگ نیاز به دقت و مهارت زیادی دارد و قطعا باید یک مهندس ناظر آن را بررسی کند.
روش های آب بندی پارکینگ و طبقات زیر زمین
-
استفاده از پوشش آب بند
پوششهای مخصوص مثل پوشش های کریستال شونده، عایق رطوبتی نفوذگر LS Proof، بتن آب بند، و پوشش های پلیمری سطح پست و روی دیوار و کف را می پوشانند. طبقات زیر زمینی نیز با روشهای آب بندی چاله آسانسور، آب بندی و عایق می شوند. عموما از 2 یا چند روش برای آب بندی پارکینگ و طبقات زیر زمین استفاده می شود. برخی از کارشناسان و مهندسین بر اساس سوابق علمی و تجربی استفاده از آب بندهای پایه پلیمری را پیشنهاد میدهند. زیرا بخاطر جنس فایبر گلاس و سازگاری بیشتر، بتن را در مقابل عوامل نفوذ آب ایمن میکند.
-
لوله گذاری
لوله گذاری جهت هدایت آب به یک سوی دیگر و جلوگیری از رسیدن آن به بنا انجام می گیرد. این کار برای اطمینان از آب بندی پارکینگ و طبقات زیرزمین و یا حفظ بنا در مقابل حوادث احتمالی مثل ترکیدن لوله های اطراف انجام میگیرد. به عنوان مثال لوله آب شهری که عموماً در زیرِ زمین کارگذاری می شوند، احتمال شکستگی و ترکیدن آن وجود دارد. در نتیجه حجم زیادی از آب با فشار در فضا بخش می شود. فشار آب منتشر شده میتواند خاک و تمامی فضاهای اطراف را متلاشی کند. در نتیجه حجم زیادی از آب در فضای اطراف پخش می شود. احتمال نفوذ آبی که با فشار با بنا برخورد کرده باشد بسیار زیاد است.
لولهگذاری روشی موثر در جلوگیری از رسیدن آب به طبقات زیرزمینی و محافظت از بنا در مقابل چنین حوادثی طرح ریزی میشود. این لولهها عموما به فاضلاب شهری یا لاینینگ ها متصل شده و آب را به سمت خروجی هدایت می کنند. لوله گذاری ها مثل یک مجاری عبور آب تحت فشار هیدرولیکی عمل می کند.
-
آب بندی پارکینگ و طبقات زیر زمین با روش زهکشی
زهکشی به معنی خشکاندن آب زمین مطرح می شود. در هر مکانی که سطح ایستایی بالای دارد، باید برای جلوگیری از نفوذ آب راهکارهای زهکشی را در پیش گرفت. در واقع زهکشی به روش های دور کردن آب از یک مکان است.
زهکشی با استفاده از محصولات ژئوسنتتیک از جمله انواع ژئوممبرین شامل HDPE ،LLDPE و PVC
-
روش های تزریقی مثل روشهای تزریق پلی رزین پلی ئورتان
رزین پلی ئورتان را هم در فضای پشتی بتن و هم در فضای داخلی تزریق میکنند.
-
روش های پرده آب بند مثل انجماد خاک، سپر کوبی و …