الیاف پلی پروپیلن چیست و چگونه به بتن افزوده می شود؟
31 شهریور 1400آزمایش مقاومت فشاری بتن چگونه انجام می گیرد؟
31 شهریور 1400ابر روان کننده بتن نوعی کاهنده آب بتن است. ابر روان کننده ها پایه پلی کربوکسیلات اتر دارند و برای ساخت بتن های مقاوم استفاده میشوند و به طور کلی شامل بتنهای بادوام در برابر خوردگی و سایش هستند. ابر روان کننده بتن نوعی ماده پلیمری محسوب می شود به طوری که بر خلاف نفتالین و ملامین از یک ساختار واحد تشکیل شده است. این محصول شامل یک سری ساختار شیمیایی متنوع است. مکانیزمی که برای ابر روان کننده در نظر گرفته می شود سبب کاهش آب داخل بتن خواهد شد.
در صورتی که دو بتن دارای روانی ثابت باشند بتنی که از ابر روان کننده بتن استفاده کرده است آب کمتری خواهد داشت. اسلامپ بیانگر روانی بتن بوده و هرچه تعداد اسلامپ پایینتر باشد بتن موقعیت روانتری دارد. میزان اسلامپ بر اساس پیوستار عددی مشخص می شود و بین صفر تا بیست متغیر است. کاری که برای ابر روان کننده در نظر گرفته می شود افزایش اسلامپ بوده به طوری که اگر اسلامپ بتن عدد 10 باشد زمانی که ابر روان کننده بتن به آن افزوده شود این رقم به 20 خواهد رسید.
مکانیزم عملکردی که برای ابر روان کننده در نظر گرفته می شود شامل ذرات سیمانی است که به واسطه ممانعت فضایی پراکنده شده است. ابر روان کننده بتن هر دو مکانیزم ممانعت فضایی و دافعه الکترواستاتیکی را برای پراکندگی ذرات سیمان شامل شده است. این محصول شامل کلوخه های بزرگی بوده و همینطور از ذرات سیمان استفاده می کند.
انواع ابر روان کننده بتن
حال قصد داریم در مورد انواع ابر روان کننده بتن صحبت کنیم تا این محصول از نظر کارکرد و شرایط مشخص شود. سه نسل یا دسته کلی برای ابر روان کننده بتن در نظر گرفته شده است:
- دسته اول شامل نسب روان کننده یا پلاستی سایزر است که قدرت روان کنندگی معمولی دارد.
- نسل دوم نوعی فوق روان کننده است که به نسبت روان کننده معمولی، مقاومت بالاتری برای آن گزارش شده است.
- نسل سوم شامل ابر روان کننده است. این نسل توانسته موقعیت بی نظیری برای بتن ها فراهم سازد و رویکرد اجرایی مخصوص به خود دارد.
نسل اول برای ساختار شیمیایی اجرا شده است و تغییر در ساختار شیمیایی روان کننده به وجود میآید. نسل دوم شامل روان کننده نسل اول بوده که با پایه لیگنوسولفونات کلسیم اجرا میشود. نسل دوم همان فوق روان کننده است که پایه نفتالین دارد. در نهایت نوبت به ابر روان کننده بتن میرسد که بر پایه پلی کربوکسیلات اجرا شده است.
حال قصد داریم در مورد انواع ابر روان کننده بتن صحبت کنیم و شرایط این محصول را به طور دقیق ارزیابی کنیم. دقت داشته باشید که ابر روان کننده این توانایی را دارند که برای مدت زمان بیشتری کارایی بتن را حفظ نمایند. مکانیزم عملکردی که برای آن وجود دارد باید سنجیده شود.
انواع ابر روان کننده بتن وجود دارد که شامل مدل کاهنده آب و حافظ اسلامپی است. البته نوع سومی نیز در بازار است که ترکیبی از این دو محسوب می شود.
کاهنده آب
ابر روان کننده بتن که وظیفه کاهنده آب دارند روی کاهندگی اثر می گذارند. به طوری که حفظ روانی بتن برای این مواد در درجه دوم اهمیت قرار دارد. این مدل از ابر روان کننده بتن زمانی کاربرد دارد که مکان بتن ریزی نزدیک شده باشد و نیاز به حمل بتن به واسطه تراک میکسر باشد. نوع مصرف این مدل از ابر روان کننده بتن به دو صورت است. دسته اول آن برای کارخانه های تولید بتن ریزی استفاده می شود به طوری که در مدت زمان کوتاه، بتن ریخته شده و قابلیت استفاده فراهم است.
دسته دوم نیز مقداری از ابر روان کننده ها هستند که باید پای کار و در زمان قرار گیری بتن استفاده شوند و به آن ریدوز گفته می شود. ریدوزها باعث میشود تا بتنی که سفت شده است مجدداً روان شود. در صورتی که قرار باشد یک کیلوگرم از ابر روان کننده بتن پالادیوم استفاده شود می بایست نیم کیلوگرم از آن در خط تولید بتن اضافه شده باشد.
حافظ اسلامپی
نوع دوم از ابر روان کننده بتن وجود دارد که مشهور به ابر روان کننده های حافظ اسلامپی هستند. این مدل از روان کننده های بتن می توانند اسلامپ را تا یک ساعت حفظ نماید. در صورتی که از این ابر روان کننده ها استفاده شود و اسلامپ از 10 به 20 برسد پس از اینکه یک ساعت گذشت اسلامپ کاهش داشته و عدد 18 را نشان می دهد اما از نظر کارایی تضمین شده است.
مزایای ابر روان کننده بتن
حال قصد داریم از مزایای ابر روان کننده بتن صحبت کنیم تا کاربرد این محصول بهتر مشخص شود:
- ابر روان کننده بتن قدرت بالا و میزان مصرف کمی دارد. به این ترتیب حمل آن آسان تر بوده و اضافه کردن آن به بتن به سادگی صورت می گیرد.
- مقاومت 3 روزه و 7 روزه فراهم می سازد به طوری که سطح مقاومت فشاری محصولات مشابه کمتر از این مقدار است.
- کاهش میزان استفاده از سیمان از دیگر مزیت های ابر روان کننده محسوب می شود. قیمت مقرون به صرفه ای دارد و حرارت زایی نیز روی کیفیت آن مشکلی ایجاد نمی کند.
- انسجام و قوام آن زیاد است و سبب افزایش گرانروی بتن می شود. به طور کلی پمپ پذیری را کاهش می دهد. این موضوع برای زمانی که مسیر پمپ طولانی است باید سنجیده شود.
- بتن حاوی ابر روان کننده به سادگی در داخل قالب متراکم می شود. این موضوع شرایط خوبی برای قالب های نازک با تراکم بالا ایجاد می کند.
- دوام بتن به کمک ابر روان کننده بتن بیشتر شده و این موضوع سبب می شود که از جمع شدگی بتن جلوگیری صورت بگیرد.
بررسی ها نشان داده است که ابر روان کننده بتن سبب کاهش هزینه های پروژه های بتن ریزی شده است و میتوان آن را به واسطه موقعیت منطقه بهبود داد. البته که این محصول به دوام کار نیز کمک زیادی می کند.