همانطور که در مقاله آب بندی استخر عنوان کردیم، عایق کردن چنین بنایی امری بسیار مهم است. استخرها حجم زیادی از آب را ذخیره میکنند و به نوعی مخزن بزرگ آب محسوب می شوند. استخر ها جزو سازه های بتنی هستند و با توجه به بافت متخلخل بتن قطعا آب به داخل آن نفوذ خواهد کرد. از آنجا که استخرها در عمقی از زمین حفر می شوند، ممکن است آب های جاری مثل باران که به داخل زمین نفوذ می کند، آب و فاضلاب نشت پیدا کرده از لوله  های زیر زمینی و یا عوامل مشابه از بیرون به بافت بتنی نفوذ کرده و آب داخل استخر را آلوده کند.

علاوه بر آن فشار هیدرواستاتیک سیال داخل استخر را نباید نادیده گرفت. اگر استخر به خوبی آب بندی نشود، در اثر فشار وارد شده به دیواره ها و کف، سازه می شکند و از بین می برد. از این رو آب بندی استخر ها به خصوص استخرهای صنعتی و اقتصادی (استخر پرورش ماهی، استخر آب یاری مزارع، استخرهای نیروگاهی و…) اهمیت ویژه ای میابد.

مکان یابی و آسیب شناسی استخرها

قبل از صحبت در مورد عایق بودن استخر شنا، توجه به این نکته مهم است که نشت در استخرها یک اتفاق بسیار معمول است و مکان یابی یا آسیب شناسی و ترمیم آنها معمولاً بسیار دشوار است. این به این دلیل است که با پایان موزاییک یا سرامیک، دشوار است که ببینید مشکل آب بندی استخر چیست؟

یکی از مهمترین مراحل ساخت استخر شنای بتن مسلح یا سیمانی انتخاب نوع مناسب سیستم ضد آب، چه برای فشار منفی یا فشار مثبت مطرح می باشد. اساساً بتن به دلایل مختلف بستر متخلخل و مستعد نفوذ آب است. بنابراین، باید علاوه بر جلوگیری از آبهای زیرزمینی، آب را از داخل و بیرون استخر آب بندی کرد، که اغلب فراموش می شود.

گاهی اوقات سازندگان در اجرای این سازه ها با چالش هایی روبرو میشوند، نظیر آیتمهای روشنایی، لوله کشی و زهکشی که در طراحی اولیه مبحث آب بندی فشار مثبت با فشار هیدرواستاتیکی منفی اغلب دیده نشده پس باید طوری طراحی و ساخته شوند که آب را به بهترین شکل درون خود نگه دارد یا اجازه ورود را هم مسدود کنند. امروزه محصولات مختلفی برای ضد آب کردن استخرهای شنا در بازار موجود است. قبل از تصمیم گیری نهایی، مطالعه اطلاعات زیر به سهولت در انتخاب مواد و بالاتر رفتن موفقیت کمک می کنند.

انواع روش های آب بندی استخر

آب بندی یکی از مهمترین مراحل ساخت استخر است که طبق ساختار هر یک از آنها، میتوان از مواد خاصی بهره برد و این سازه را آب بندی مثبت یا فشار منفی کرد. آب بندی استخر همانند سایر سازه های بتنی به روشهای مختلفی انجام می شود. اولین کاری که باید انجام دهیم این است که احتمال نشت ناشی از لوله ها را نادیده بگیریم. برای اطمینان از اینکه این مسئله مشکلی نیست، باید آزمایشات فشار را با لوازم جانبی انجام دهیم. اگر مشکل این نیست، پس می دانیم که نشت آب در استخر می باشد. به واسطه دانش و تجربه از چگونگی ایجاد ترک های کوچک و بزرگ در استخرهای بتنی آگاه هستیم.

این اتفاقات به دلایل مختلفی مانند قدیمی بودن ساختار، حرکت زمین و نشست یا حتی عدم ساخت و طراحی و اجرا اتفاق می افتند. البته این ترکهای کوچک کمتر از 3 میلی متر مشکلی در ساختار ایجاد نمی کنند. مگر اینکه سازه دچار آسیب های جدی تری شده باشد که باید مقاوم سازی انجام شود. با این وجود مشکل آب بندی ایجاد می کنند و به مرور زمان سازه دچار تخریب های جدی تر و پر هزینه تری خواهد شد. از آنجا که اتصال بین بتن و مواد پلاستیکی یا فلزی مانند لوله و اتصالات پی وی سی یا ای بی سی، کف شور ها، لوله ها، روشنایی یکی دیگر از مشکلات آب بندی استخرها است که با هم آب بند و عایق نمی شوند.

آب بندی به روش فراصنعت سیمین

شرکت فراصنعت سیمین با بهره گیری از دانش روز و متخصصین امر شیمی ساختمان با استفاده از یک سیستم نفوذ ناپذیر جهت ایزولاسیون و آب بندی سیستم های فشار مثبت برای استخرهای کاشی سرامیکی بهرمند میباشد که می تواند ترک هایی تا 3 میلی متر در عمق و گوشت بتن و همچنین به صورت یکپارچه و بدون انجام عملیات های تخریب برای درز و سطوح استفاده کرد.

این مواد که بر پایه مواد پلیمری می باشد هم برای استخر های در حال بهره برداری و هم در حال ساخت بر پایه سیمان، یا کاشی های موجود اجرا شده کارآمد و با طول عمر بالا می باشند. علاوه بر این از چسبندگی و خاصیت درز گیری و آب بندی متریال های مختلف مصرفی مانند کاسه روشنایی، کف شورها در استخر می باشد که نکته قابل توجه بعد از آب بندی بی رنگ بودن این ماده مصرفی عایق کاری و درز بندی می باشد.

آب بندی استخر کاشی کاری شده

کاشی های استخری به نظر عالی می آیند و اغلب به عنوان بهترین نوع سطح استخر شناخته می شوند. استخر شنا با کاشی می تواند برای برخی از دارندگان استخر درد بزرگی ایجاد کند. کاشی ها اجسام سخت و انعطاف پذیر نیستند. بنابراین نمی توانند تحمل هیچ حرکت زمینی را داشته باشند. برای ترک خوردن پوسته استخر کمی نشست زمین یا حرکت زمین کفایت میکند. آب و هوای مرطوب و به دنبال آن طوفان های خشک باعث انقباض زمین، می تواند باعث ایجاد ترک و نشت در استخرها و سازه ها شود.

کاشی ها می توانند مستقیماً ترک بخورند، یا حتی فقط در امتداد خطوط دوغاب ترک هایی وجود دارد که باعث می شود استخر کاشی کاری شده نشت کند. در حالی که برخی از ترک ها فقط جزئی هستند و به راحتی با بتونه های درزگیر یا اپوکسی یا چسب های درزگیری برای شرایط مختلف جهت ترمیم بهره برد و قابل اعتماد هم میباشند، اما اغلب دوباره ظاهر می شوند. اگر می بینید که به طور مداوم در حال تعمیر نشت استخر کاشی کاری شده هستید، دلیل آن ممکن است موارد دیگری باشد که به تفصیل به آن اشاره خواهد شد.

این روش بیشتر برای استخرهای خصوصی کاربرد دارد همچنین هزینه بسیار بالایی دارد. اما تمیز کردن استخر با این روش به مراتب راحت تر خواهد بود. همچنین میتوان برای حاشیه بیرونی استخرها از کاشی کاری استفاده کرد که در این صورت میتوان به روش های دیگری کف استخر را آب بندی کرد. این روش باعث میشود جلبک ها و باکتری ها در حاشیه بیرونی رشد نکنند.

به کار بردن روش اندود کاری سنتی

روش اندود کاری استخر یک روش بسیار قدیمی است اما مزایای بسیاری دارد. در این روش یک ماده خمیری شکل از ماسه و آب به همراه گچ و یا آهک به دست می آورند که در طی انجام کار از آن استفاده میکنند. این ماده مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب دارد، با این کار یک لایه غیر قابل نفوذ را ایجاد کرده ایم که به لایه قبلی خود میچسبد و موجب عدم نفوذ آب به کف و دیوارهای استخر خواهد شد.

آب بندی استخر با مواد نانو

چسب نانو از دیگر مواردی است که در آب بندی استخر استفاده می شود. چسب نانو حالت مایع و شیری رنگ دارد و بعد از اتمام کار کاملاً بی رنگ می شود. این چسب در برابر گرما، سرما و آتش مقاوم است و دچار آسیب نخواهد شد. نکته قابل توجه این است که اگر استخر دارای جلبک و رسوبات باشد باید آن را رفع کرد و سپس از این چسب برای آب بندی استخر استفاده کرد. مواد نانو برای آب بندی استخر بسیار کاربردی می باشد و از بهترین متریال ها ساخته شده اند اما قیمت بالاتری نسبت به سایر روش ها دارد به همین جهت برای استخرهایی با مقیاس کوچکتر قابل استفاده است.

آب بندی استخر به روش ژئوممبرین

از این روش نمیتوان برای آب بندی استخرهای خانگی استفاده کرد. هزینه آن نسبت به روش های دیگر کمتر و مقرون به صرفه است و برای استخرهای بزرگ کشاورزی، پرورش ماهی و یا مخازن آب کشاورزی استفاده می شود.

استفاده از رنگ و روکش برای آب بندی استخرها

این روش برای صاحبان استخرها بسیار کم هزینه است. آب بندی استخر در این روش توسط رنگ صورت می گیرد پس ماندگاری کمتری نیز خواهد داشت و هر چند سال یکبار مجدداً این کار باید تکرار شود. برای این کار به چند نکته می بایست توجه کرد؛ حتماً رنگ در خشک ترین حالت ممکن به کف و دیواره ها زده شود. اگر قبلاً هم به همین روش آب بندی استخر انجام شده بود باید رنگ های پوسته پوسته شده را از سطح دیواره ها و کف جدا کرد، اگر این کار انجام نشود رنگ یکدست و صاف نمی شود و نمای جالبی نیز پیدا نخواهد کرد و نکته آخر اینکه تمامی قسمت های آسیب دیده باید قبل از آب بندی ترمیم شوند.