کاربرد پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی چیست؟
23 آذر 1400عایق سازی اتاق سرور چه فوایدی دارد؟
30 آذر 1400یکی از پانل های پیش ساخته در مصالح ساختمانی تری دی پانل (3D panel) است که از اجزایی چون یک لایه یونولیت (پلی استایرن) و دو شبکه مش مفتولی از جنس فولاد تشکیل شده است. بعد از قرار گرفتن این نوع پانل ها در محل معین شده، عمل بتن پاشی انجام می شود. از مزایای استفاده از این نوع پانل ها در دیوار ها و سقف میتوان به کمتر شدن وزن سازه اشاره کرد.
نحوه استفاده از تری دی پانل (3D panel)
از این نوع سازه ها معمولاً به دو حالت در ساختمان استفاده می شود.
- دیوار باربر
- دیوار غیر باربر که به صورت جدا کننده فضا ها، دیوارهای باربر برشی، سقف و … است.
نحوه نصب و اجرای این نوع محصول با توجه به نوع باربر یا غیر باربر بودن آن صورت می گیرد. جزئیات نصب و اجرا تری دی پانل (3D panel) در سیستم غیر باربر با رسم خطوط محیطی صفحه تراز آغاز می شود. بعد از آن باید اقدام به نصب میلگرد های انتظار کرد. در مرحله سوم عمل پروفیل بندی یا فریم کشی دور بازشو انجام می شود. سپس اتصال پانل به میلگرد انتظار صورت می گیرد. در مرحله بعد باید مش های اتصال همپوشان در مکان مورد نظر قرار گیرند و قبل از مرحله بتن پاشی، اقدام به جای گذاری تاسیسات الکتریکی و مکانیکی تو کار کنیم. اما مراحل نصب و اجرا تری دی پانل ها در سیستم های باربر کمی متفاوت تر است.
امروزه از این نوع پانل های پیش ساخته با توجه به: وزن سبک، حمل آسان، پرتی کمتر، بالا بودن سرعت اجرایی، به جای برخی مصالح استفاده می کنند و بیشترین کاربرد آن در سازه های بلند می باشد. تری دی پانل (3D panel) از قابلیت برش آسان به هر شکل و ابعادی بهره مند است. با توجه به این قابلیت در زمان استفاده از این محصول برای مکان هایی که نیاز به تعبیه در و پنجره در دیوار وجود دارد، عمل برش و جایگذاری در و پنجره به راحتی انجام می شود.
اجزای تشکیل دهنده آن
تری دی پانل (3D panel) از اجزایی چون: دو شبکه مش فولادی بهم جوش خورده که به عنوان محافظ در دو طرف یک لایه عایق میانی، تشکیل شده است. بعد از نصب و جایگذاری این نوع پانل ها، به وسیله لایه ای از جنس بتن، عایق کاری می شوند. این نوع پانل ها از ابعاد و مشخصات خاص و استانداردی برخوردار هستند. به این صورت که از طولی به ابعاد 6000mm و عرضی به ابعاد 1200mm ، وزن 6Kg/m بهره مند هستند. همچنین ضخامت پلی استایرن در این نوع پانل ها بین 40 تا 100 میلیمتر است. ابعاد سیم مفتول به کار رفته در شبکه ها 50×50 میلی متر و قطر 2.8mm است. میزان قطر اعضای خرپایی آن 5mm و فاصله بین آنها 100mm است. در آخر ضخامت بتن به کار رفته در آن برای مرحله بتن پاشی 40mm الی 80mm است.
معایب استفاده از تری دی پانل (3D panel)
این نوع محصولات با توجه به پیش ساخته بودن، ایراداتی نیز به همراه خود دارند. اولین ایراد در نحوه اتصال قطعات آن است که جزو مشکلات سازه ای محسوب می شود. دومین ایراد آن در جا به جایی و حمل قطعات از کارخانه و ارسال آنها به محل نصب که از نظر اقتصادی مشکل محسوب می شود. این نوع قطعات معمولاً سنگین و از حجم بالایی برخوردار هستند و متقابلاً هزینه حمل و زمان صرف شده در جا به جایی آنها چشم گیر است. در همین راستا تولید کنندگان تلاش کردند تا زمان حمل و حجم قطعات و وزن آنها را تا جای ممکن کاهش دهند. برای نصب و اجرای این نوع سازه ها نیاز به افراد متخصص در این کار است. از دیگر معایب این نوع پیش سازه ها منتشر کردن گازهای سمی در حین آتش سوزی های مهیب است.
مزایای تری دی پانل (3D panel)
تری دی پانل (3D panel) علاوه بر معایب از مزایایی نیز بهره مند هستند. که در ادامه میتوان به:
- کاهش وزن ساختمان
- مقاوم بودن سازه در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
- عدم نفوذ حشرات به ساختمان
- کاهش چشم گیر وزن بتن و آهن مصرف شده در آن
- صرفه جویی در هزینه های ساختمانی از قبیل: شناژ، فونداسیون و اسکلت
- عایق نسبی صوتی
- تعبیه و عبور آسان لوله ها و سیم ها
- صرفه جویی در هزینه و وقت برای تخریب تاسیساتی و کنده کاری در سقف و دیوارها
- افزایش عمر مفید ساختمان
- کاهش زمان اجرایی برای ساخت و … اشاره کرد.
تفاوت تری دی پانل (3D panel) با ساندویچ پانل چیست؟
تفاوت های بسیار کمی ما بین تری دی پانل (3D panel) و ساندویچ پانل وجود دارد. اجزای تشکیل دهنده ساندویچ پانل عبارت اند از: دو لایه محافظ بیرونی و درونی که جنس آنها از ورق های آلوزینک، گالوانیزه و آلومینیومی است و از دو لایه چسب مخصوص جهت متصل کردن لایه های بیرونی به عایق میانی استفاده می شود. لایه پنجم این نوع ساندویچ ها از یک لایه که جنس آن پشم سنگ و پلی یورتان است، تشکیل شده است.
تری دی پانل ها متشکل از سه لایه هستند. لایه اول آنها که هسته مرکزی یا عایق محصول به حساب می آید، جنسی از پشم سنگ و پلی استایرن دارد. دومین لایه از دو شبکه مش مفتولی که به وسیله جوش خوردگی به هم متصل شده اند، تشکیل شده و به وسیله این لایه از عایق محافظت می شود. سومین یا آخرین لایه این محصول از یک لایه بتن تشکیل می شود.
یکی از تفاوت های بین این دو پانل در نوع لایه ای که بعد از عایق آن ها قرار می گیرد است. همانطور که گفته شد در تری دی پانل (3D panel) بعد از عایق، شبکه مش فولادی تعبیه شده است ولی در ساندویچ پانل بعد از لایه عایق، از ورق های گالوانیزه استفاده می شود. p3 ها محدودیت هایی در ابعاد باز شو دارند و تا به امروز امکان استفاده مجدد از آنها به صورت بازیافت دیده نشده است. نصب p3 ها در هشت مرحله انجام می شود. ولی نصب ساندویچ پانل ها به صورت چهار مرحله است.