عایق های حرارتی به عنوان عایقی که مانع از انتقال گرما از محیطی به محیط دیگر می شود شناخته شده است. در واقع این محصول از هدر رفتن انرژی و گرما بین سیستم ها و محیط جلوگیری میکند. عایق ها دارای انواع مختلفی هستند.
با توجه به اینکه حرکت گرما و انرژی از نقطه گرم به نقطه سرد صورت میگیرد به همین دلیل لازم است به وسیله عایق های حرارتی از انتقال گرما به محیط سرد جلوگیری شود. عایق های حرارتی در مکان های مختلفی همچون کف ساختمان ها، سقف ها، دیوارها، پوشش لوله ها و …. مورد استفاده قرار میگیرند.
این نوع عایق مانع از ورود سر و صدا به محیط میشود. بخش هایی که نیاز است عایق های صوتی مورد استفاده قرار گیرند؛ درب های ساختمان، پنجره ها و دیوارهای مشترک می باشند.
این نوع عایق ها در ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرند. برای اینکه از ورود نم و رطوبت به ساختمان جلوگیری شود؛ استفاده از عایق های رطوبتی ضروری می باشد. چنانچه رطوبت و نم جذب دیوارهای ساختمان شوند؛ احتمال ترک خوردگی، ورم کردن روکش های گچی، رشد کپک و قارچ زیاد می شود.
عایق های رطوبتی سرد همچون TCI و MCI جهت چسبیدن به مواد مخصوصی نیاز دارند. مواد مخصوص شامل مایع مخلوط شده و پودر می باشد.
عایق های رطوبتی گرم همچون قیرگونی و ایزوگام جهت چسبیدن به گرما و حرارت نیاز دارند.
نمونه های مختلفی از عایق های حرارتی به عنوان عایق های پر مصرف شناخته شده اند. این عایق ها دارای کاربردهای فراوانی هستند.
یکی از رایج ترین و سالم ترین عایق های حرارتی پشم سنگ می باشد. این عایق با سنگ های آذرین تولید و ساخته می شود. این محصول دارای انواع مختلفی همچون پشم سنگ لوله، پشم سنگ تخته ای، پشم سنگ پتویی، پشم سنگ لحافی و پشم سنگ فله ای می باشد.
این محصول در چاهک های آسانسور، سازه های فلزی، راهروهای فرار، تاسیسات الکتریکی، زیر دریایی ها، کشتی ها، شناورها و … مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این عایق در کارخانجات، پالایشگاه ها و ساختمان های بزرگ رو به افزایش می باشد.
این عایق از وزن کمی برخوردار است. در برابر آتش سوزی مقاومت خود را حفظ میکند. دارای طول عمر و ماندگاری بالایی می باشد. هنگامی که از آب پُر میشود، به هیچ عنوان دچار آسیب و صدمه نمی شود. بعد از خشک شدن همچنان کارایی خود را حفظ می کند. این عایق به عنوان عایق ضد حریق کارایی بسیار بالایی از خود نشان میدهد.
این عایق به عنوان پرمصرف ترین عایق حرارتی مورد استفاده قرار میگیرد. معمولاً برای ساخت و تولید عایق پشم شیشه، تارهای شیشه ای با الیاف بسیار نازک به یکدیگر متصل می شوند.
این عایق جهت ساخت مخازن، مجرای لوله کشی، کاشی های سقف، ساندویچ پانل ها، دیوار پرده، دیوار حفره و … مورد استفاده قرار میگیرد. کانال های هوایی که قبلاً مورد عایق کاری قرار گرفته اند دوباره میتوانند با پشم شیشه عایق کاری شوند.
این عایق از خاصیت آکوستیک برخوردار است. نصب آن به آسانی صورت میگیرد. ضریب انتشار گاز سمی در این عایق بسیار کم است. دارای چگالی های متنوعی می باشد. سبک بوده و دارای وزن کمی است. این محصول از ابعاد پایداری بهره مند است.
این عایق به نام استایروفوم معرفی شده است. عایق پلی استایرن دارای انواع مختلفی همچون ورق پلی استایرن اکسترود شده یا تخته، پلی استایرن منبسط و پلی استایرن منبسط شده فله ای می باشد.
به دلیل تولید این محصول در ضخامت های مختلف پلی استایرن قابلیت استفاده در خارج و داخل ساختمان را دارد. پلی استایرن به عنوان یکی از بهترین و مناسب ترین عایق های رطوبتی و حرارتی مورد استفاده قرار میگیرد. این عایق جهت سطح های مسطح و شیب دار صنایع، ساختمان های مسکونی، نمای خارجی ساختمان ها (سقف و کف ساختمان ها و سردخانه ها ) و … گزینه بسیار مناسبی می باشد. در صورت قالب گیری عایق پلی استایرن میتوان از آن در شکل های پیچیده همچون زانویی دیوارهای دوجداره استفاده کرد.
جذب رطوبت، آب، نم در این عایق بسیار کم و ناچیز است. پلی استایرن قابلیت قالب گیری متنوعی دارد. از قابلیت بازیافت برخوردار است. غیر سمی است. از لحاظ اقتصادی کاملاً مقرون به صرفه می باشد. برش و حمل عایق پلی استایرن به آسانی صورت میگیرد. این عایق مانع از گسترش آتش سوزی می شود.
این عایق از ترکیب دو عایق رطوبتی و حرارتی تولید شده است. عایق الاستومری میتواند مانع از نفوذ گرما و سرما به سیستم های گرمایشی و سرمایشی گردد. این عایق دارای دو نوع لوله ای و رولی می باشد.
از این محصول در صنعت ساخت و ساز جهت عایق کاری لوله های آب سرد و آب گرم استفاده می شود. این محصول گزینه مناسبی جهت عایق کاری انواع کانال های تهویه می باشد. در صنایع مختلفی همچون صنعت خودرو سازی و کارخانه های تولیدی نیز عایق الاستومری از کاربرد زیادی برخوردار می باشد.
این محصول در برابر بخار آب، گرد و خاک، رطوبت و آلودگی های بیولوژیکی بسیار مقاوم می باشد. پذیرش رنگ و چسبندگی بالا از دیگر کاربرد این عایق می باشد. مقاومت این عایق در برابر خوردگی، ضربه و فشار بسیار حائز اهمیت می باشد. عایق الاستومری غیر سمی و کاملاً انعطاف پذیر است. این محصول نسبت به پشم شیشه و پشم سنگ از قیمت بالاتری برخوردار می باشد. پایداری زیاد و مقاومت در برابر ماوراء بنفش و اوزن از دیگر کاربرد این عایق می باشد.
برای اینکه بتوانید از عایق های حرارتی استفاده کنید، عایق ها باید دارای خصوصیاتی باشند: