آب بندی نمای کامپوزیت چیست و چه تاثیری بر نما دارد؟
8 آبان 1400کاربرد مواد شیمیایی ساختمان صفر تا صد
20 آبان 1400واتر استاپ، نوعی نوار لاستیکی نسبتاً ضخیم است که به منظور جلوگیری از جریان و نفوذ مایعات به ویژه آب به درون شکاف ها و درزهای بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. در ساخت و تولید این محصولات از مواد مختلفی استفاده می شود که هر یک از آنها دارای ویژگی های منحصر به فردی است و متناسب با نیازهای مورد نظر در هر سازه، مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از نکات مهم پیرامون واتر استاپ، توجه به جنس و نوع مواد اولیه به کار رفته در آن است. این محصولات دارای آج هستند که این خود می تواند منجر به چسبندگی و افزایش بی نظیر طول مسیر آب شود.
از مهمترین ویژگی های واتر استاپ ها، سختی و مقاومت کششی است که دارای اهمیت اساسی می باشد و بر روی ماندگاری این محصولات تاثیر بسزایی دارد. به عبارتی، ساخت و طراحی این محصولات به عناصر متعددی نظیر سایز و ابعاد سازه از نظر ضخامت و سختی، پهنا، تغییرات حفره، نوع آج و … بستگی دارد.
واتر استاپ در واقع نوعی نوار آب بند است که عمده ترین کارایی و کاربرد آن جلوگیری از نفوذ آب به سازه مورد نظر است. به طور کلی، در ساخت برخی مکان ها دو بتن مختلف مورد استفاده قرار می گیرد که در برابر نفوذ آب و سایر مایعات آسیب پذیر خواهد بود به همین سبب استفاده از این محصولات در چنین مکان هایی الزامی است.
انواع واتر استاپ و کاربرد آنها
واتر استاپ ها که عمده ترین کاربرد و تاثیر را در سازه های مختلف بتنی دارند دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:
واتر استاپ پی وی سی
این محصولات در سایزها و اشکال متعدد تولید و به بازار عرضه می شوند. در هنگام انتخاب این محصولات باید به نوع مفصل بتنی و متحرک بودن آنها توجه اساسی شود. کاربرد اصلی این محصولات، جلوگیری از ورود و نفوذ مایعات به درون مفاصل بتنی است.
واتر استاپ هیدروفیل
این محصولات یکی از پرکاربردترین انواع آب بند است که طراحی آنها با استفاده از پلیمرهای لاستیکی و پلیمرهای دارای خاصیت ارتجاعی صورت گرفته است. عمده ترین کارایی این نوع آب بند، جلوگیری از نشت درزهای اجرایی و مقاطع قطع بتن ریزی است.
واتر استاپ بنتونیتی
این نوع نوار آب بند محصولی پرکاربرد است که از خاصیت ارتجاعی فوق العاده ای برخوردار می باشد. ساخت این محصول باید با استفاده از مواد اولیه ای صورت بگیرد که فاقد هر گونه عیب و نقص بوده و همچنین متضمن افزایش عملکرد این محصول باشد.
یکی از نکات مهم پیرامون واتر استاپ این است که باید در ساخت این محصولات استانداردهایی در نظر گرفته شود. توصیه می شود در ساخت این محصولات از مواد مختلف فلزی، لاستیکی، آسفالتی، مواد هیدروفیلی و … استفاده شده تا کیفیت و کارایی آن دو چندان شود.
مزایای واتر استاپ ها
- از انعطاف پذیری فوق العاده ای برخوردار است.
- در سایز ها و اشکال متعدد تولید و به بازار عرضه می شود.
- در برابر ph های قلیایی دارای مقاومت بسیار زیادی است.
- ماندگاری و عملکرد این محصولات با عمر سازه برابر می باشد.
- مقاومت کششی بالای این محصولات که فراتر از حد استاندارد آن است.
- نصب آن آسان و سریع می باشد.
- جلوگیری از نفوذ مایعات و آب به درون بتن و سازه های بتنی
- سازگاری با دمای متغیر سرما و گرما
نکته قابل توجه این است از جمله مواردی که می تواند بر روی عملکرد واتر استاپ ها تاثیر گذار باشد نصب صحیح این محصولات است.
عواملی که در تعیین اشکال و ابعاد واتر استاپ ها تاثیرگذار هستند
- محل قرارگیری این محصولات در مقاطع بتنی
- ضخامت قطعه بتنی
- نوع و اندازه درز و شکاف
نکته: نصب واتر استاپ در برخی اماکن نظیر طبقات منفی ساختمان، حوضچه های آب، سدها و استخرها، تونل های زیر زمینی و … الزامی است و می تواند از نفوذ آب به صورت کاملاً جدی خودداری نماید.
نکات مهم پیرامون واتر استاپ
واتر استاپ یکی از عناصر مهم و تاثیر گذار در ضد آب بودن سازه و مقاطع بتنی و همچنین حفظ و نگهداری از آنها در برابر آب است. نحوه قرار گرفتن این محصولات به گونه ای است که در بالاترین نقطه بتن به گونه ای جای گذاری می شوند که نیمی از آن درون بتن و نیم دیگر آن بیرون باشد.
امروزه در تمامی کشورهای پیشرفته و توسعه یافته استفاده از واتر استاپ امری ضروری است. اتصال این تجهیزات با استفاده از دو روش صورت می گیرد که عبارتند از:
- استفاده از چسب های صنعتی
- استفاده از دستگاه هویه یا اتو
نکته قابل توجه این است که در هنگام استفاده از این محصولات در آب بندی سازه های بتنی باید اقداماتی صورت بگیرد که مهمترین آنها عبارتند از:
- آب بندی بتن باید به واسطه بتن مناسب با برخی افزودنی ها نظیر مکمل های بتن، مواد واتر پروف و… صورت بگیرد.
- آب بندی درزهای بتن باید به واسطه واتر استاپ مناسب با سازه صورت بگیرد.
لازم به ذکر است بدانید خرید نوارهای آب بند باید از مکان های معتبر صورت بگیرد. در هنگام خرید این تجهیزات توجه به برخی نکات ضروری است که مهمترین آنها عبارتند از:
- کیفیت و کارایی این محصولات که متضمن عملکرد و طول عمر آن می باشد.
- ابعاد و سایز این محصولات که باید مناسب با سازه مورد نظر باشد.
- رعایت الزامات استاندارد در این محصولات.
سخن پایانی
علی الرغم مطالب فوق، واتر استاپ در صورتی می تواند کارایی و عملکرد بسیار زیادی از خود نشان دهد که نسبت به شرایط جوی مقاوم باشد از این رو، در زمان ساخت این محصول باید به مقاومت و کیفیت آن توجه اساسی شود. همچنین مقاومت مکانیکی این تجهیزات می تواند از پارگی سطحی آنها در اثر تنش های احتمالی در زمان نصب و بتن ریزی جلوگیری نماید. امروزه برخی مسائل نظیر شرایط فنی سازه ها و مقاطع بتنی، هدایت و انتقال مناسب جریان آب، جلوگیری از هدر رفتن آب و… سبب شده، روی آوردن به واتر استاپ و قطعات آن روز به روز در حال گسترش باشد.
چنانچه افراد مایل به خرید واتر استاپ در عالی ترین درجه کیفیت هستند می توانند این محصولات را در سایزها و کیفیت های متغیر، با واسطه و بدون واسطه از مراکز خرید معتبر تهیه و خریداری نمایند.