
فواید و معایب ساخت بام سبز چیست؟
20 آذر 1400
تری دی پانل (3D panel) چیست؟
27 آذر 1400پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی، به نوعی از چاپ در صنعت ساختمانی گفته می شود که در آن روش پرینت سه بعدی، یکی از اصلی ترین روش های طراحی و اجرای بنا و سازه ساختمانی محسوب می شود. این نوع پرینتر ها از تنوع بسیار زیادی در ساختمان سازی برخوردار هستند.
امروزه با روی کار آمدن ربات های صنعتی و ماشین های تمام اتوماتیک یا همان پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی، چاپ برخی از قسمت های سازه ها به وسیله این نوع پرینتر ها صورت می گیرد. استفاده از آنها در بخش های خصوصی، تجاری و عمومی بیشتر به چشم می خورد. استفاده از این محصول مزیت هایی چون: مقدار هزینه کمتر برای استفاده از کارگر، سرعت و دقت بالا و ساخت سریع و تولید ضایعات کمتر را به همراه دارد.
از این نوع پرینتر ها میتوان در ساخت اجزای ساختمانی مانند ستون ها و پل های ساختاری، ساخت خانه، جزیره نماهای مصنوعی، زیر ساخت شهر ها و پل ها و مجسمه ها استفاده کرد. شروع ساختمان سازی به وسیله پرینتر ها جزو اولین قدم ها برای ورود این محصول به دنیای تکنولوژی محسوب می شود. این محصول از نظر تکنولوژی روز به روز پیشرفت کرده و امروزه شاهد استفاده های بسیار زیاد و جدیدی از این محصول در معماری و دیگر صنایع ساختمانی هستیم.
10 مورد از بهترین دستگاه های پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی
پرینتر ها در برند های مختلفی طراحی و تولید شده اند:
- Apis cor
- WASP
- 3D Constructions
- Contour Crafting
- Bati Print
- ICON
- COBOD
- Cybe Construction
- Be more 3D
- Winsun
کاربرد پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی
از این نوع پرینتر ها میتوان به راحتی در اجرای ساختارهایی به شکل قوس دار و منحنی بهره برد، به این صورت که با ترکیب کردن بتن و کامپوزیت و با توجه به قابلیتی که پرینتر های سه بعدی در ساخت سازه های قوس دار دارند، میتوان سازه های فوق العاده ای ساخت که نسبت به سازه های خطی و مستقیم یک طرح ایده آل محسوب می گردد. اگر چه پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی، به عنوان یک ایده برای استفاده در ساخت ویلاهای بزرگ، هتل ها، عمارت ها مناسب نباشد ولی در جهت ساخت خانه های متوسط و دیگر سازه ها، از سرعت ساخت مناسبی برخوردار هست و مقرون به صرفه می باشد. از این تکنولوژی در ساخت و طراحی بخش های مهمی چون:
- تولید قطعات و ابزار
- طراحی محصولات
- پلاستیک
- فلز کاری
- دندان پزشکی
- مهندسی هوا فضا
- پزشکی
نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای استفاده از پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی
استفاده از این محصول در ساختمان سازی می تواند مزایایی نیز به همراه داشته باشد. در ادامه به چند مورد از این مزایا اشاره می کنیم.
کاهش هزینه ها
استفاده از پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی باعث کاهش هزینه های ساخت نسبت به ساختمان سازی به روش سنتی می شود. دلایلی چون، هزینه ساخت کمتر و کاهش مواد اولیه و از همه مهمتر استفاده از نیروی کار کمتراست. این هزینه ها با استفاده از پرینتر ها می تواند به میزان 80٪ کمتر شود و همچنین باعث حذف شدن هزینه های اضافی چون: حمل و انبار کردن مصالح ساختمانی به طور روزانه است.
سازگار با محیط زیست
این نوع پرینتر ها با محیط زیست سازگاری بسیار خوبی دارند و استفاده از آنها در ساخت و ساز، گزینه مناسبی محسوب می شود و با توجه به اینکه در زمان استفاده از این محصول انرژی کمتری صرف می شود، تولید ضایعات ساختمانی نیز حدود 30٪ کاهش می یابد. به این صورت که تمامی قطعات با توجه به تقاضا چاپ شده، و موادی که مورد استفاده قرار نگرفته اند، قابل بازیافت هستند و یا می توان به صورت ذخیره برای بعدها از آن ها استفاده کرد.
طراحی اشکال خاص
یکی از قابلیت های پرینتر های سه بعدی، طراحی و سفارش سازی در برخی اشکال خاص است که اجرای آنها امکان پذیر نبوده و یا هزینه بر بوده اند. این نوع پرینتر ها می توانند مقدار معینی از بتن را دقیقاً در محلی که برای اشکال پیچیده تعبیه شده اجرا کنند.
صرف زمان کمتر
استفاده از پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی می تواند، بازه زمانی صرف شده در ساخت را کمتر کند. به این صورت که ساخت یک خانه به وسیله این نوع محصول حدود 1 ماه و نیم زمان می برد در صورتی که ساخت همان خانه به روش عادی به 6 ماه زمان نیاز دارد و این قابلیت می تواند یک پوئن مثبت برای مواقعی که نیاز به زمان کمتری در ساخت و ساز هست ، محسوب شود.
معایب استفاده از پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی
- طبق مصوبه ساختمان سازی هیچگونه قانون یا فرآیندی در خصوص تائید کردن ساخت و ساز ساختمان ها به وسیله پرینتر سه بعدی موجود نیست. در این راستا ابتدا باید دولت تمامی استانداردهای مرتبط با برق، لوله کشی، ایمنی عمومی و … را جمع بندی کرده و پس از آن به دست مراجع عمرانی بسپارد.
- مواد قابل اجرا در پرینتر های سه بعدی، بتن و پلاستیک است. استفاده از این نوع محصول در ساختمان هایی که از اجزایی چون فولاد و چوب تشکیل می شوند، امکان پذیر نیست.
- از دیگر معایب استفاده از پرینتر سه بعدی در ساختمان سازی، کاهش نیروی کار است. ساختمان سازی به روش سنتی باعث اشتغال زایی و در نتیجه استفاده از نیروی انسانی را به همراه دارد. ولی در ساختمان سازی به وسیله پرینتر، بخش عمده ساخت و ساز به عهده ماشین آلات است و احتمال ایجاد موج جدیدی از بیکاری با گسترش این روش وجود دارد.
- به علت اینکه هنوز مزایا و آپشن های چاپ گرهای سه بعدی همه گیر نشده است و همه نتوانسته اند به فواید استفاده از آن پی ببرند، به همین دلیل تعداد دیزاینر هایی که در حال استفاده از این تجهیزات هستند، محدود می باشد. چرا که برخی به علت عدم آگاهی، تمایل به استفاده از متد و روش های پیشین خود را دارند.