بتن استامپی (بتن منقش) چیست و چه کاربردی دارد؟
25 آبان 1400بتن سبز چیست؟ + مزایا و معایب آن
3 آذر 1400در ابتدا لازم است بدانید مصالح سنگی به ذرات جدا از هم اطلاق می شود که از مواد معدنی سنگ اصلی و بدون هیچ تغییر شیمیایی ساخته می شود. رایج ترین انواع مصالح سنگی، شن، ماسه، سنگ ریزه و … است که در ساختمان سازی دارای کاربرد بسیار زیادی است.
مصالح سنگی نقش اسکلت بتن را ایفا می کنند به گونه ای که مقاومت بتن تا حد زیادی به مقاومت این سنگ دانه ها و مصالح سنگی بستگی دارد. برخی از این سنگ دانه ها عموماً از معادن شن و بستر رودخانه ها به دست می آیند که خواص فیزیکی، حرارتی و شیمیایی آنها به طور مستقیم در عملکرد بتن تاثیرگذار می باشد.
به عبارتی، مصالح سنگی حدود 60 الی 70 درصد از حجم بتن را تشکیل می دهند. از این نوع مصالح به دو صورت زیرسازی مانند سنگفرش ها و روسازی مانند نمای سنگی و بیرونی ساختمان استفاده می شود که در هر دو حالت بر روی مقاومت تاثیر گذار است.
انواع مصالح سنگی را از نظر شکل ظاهری آن میتوان به انواع مختلف تقسیم کرد که عبارتند از:
- گرد
- نامنظم
- گوشه دار
- پولکی
- سوزنی
نکته: در بتن سازی اغلب از دانه های نامنظم، گرد و گوشه دار استفاده می شود چرا که اصطکاک آنها بهتر و دارای مقاومت فوق العاده ای می باشند.
یکی از عوامل مهم و موثر در مقاومت بتن، دانه بندی انواع مصالح سنگی است که در طرح مخلوط بتن از اهمیت زیادی برخوردار است. مقصود از دانه بندی مصالح، نحوه توزیع قطر ذرات موجود در هر مخلوط است که به وزن آنها بستگی دارد.
انواع مصالح سنگی و کاربرد آنها
همانطور که میدانید انواع مصالح سنگی علاوه بر راه سازی در ساخت و ساز نیز کاربرد زیادی دارد. سایز و وزن این مصالح بر روی کارایی و مقاومت آنها تاثیر بسزایی دارد از این رو، این مصالح بر اساس سایز آنها به انواع متعددی تقسیم می شود که عبارتند از:
- مصالح درشت دانه: مصالحی است که قطر آنها حدود 2 الی 69 میلی متر است. مثال: شن
- مصالح میان دانه: مصالحی است که قطر آنها حدود 2 الی 06/0 میلی متر است. مثال: ماسه
- مصالح ریز دانه: مصالحی است که قطر آنها حدود 06/2 الی 0.002 و 0 الی 002/0 میلی متر است. مثال: لای و رس
نکته: در پاره ای از اوقات اجرای روسازی به کاربرد انواع مصالح سنگی بستگی دارد. بیشترین کاربرد سنگ استفاده از آن به عنوان شن و ماسه است که در بخش های متعدد ساخت و ساز از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.
سنگ اسلیت
یکی از مهمترین انواع مصالح سنگی، سنگ اسلیت است که اغلب به عنوان مصالح زیر ساختی استفاده می شود. بیشترین کاربرد این نوع سنگ، استفاده در سنگ فرش است که به شکل نامنظم و مستطیلی اجرا می شود.
سنگریزه
از دیگر مصالح سنگی، سنگریزه است که رد سایز مشخص 2 الی 6 میلی متر موجود می باشد. این مصالح نرم است و برای پوشش سطحی مورد استفاده قرار می گیرد.
بالاست
این نوع مصالح به معانی متعدد اشاره دارد. گاهی به مخلوط شن و ماسه و گاه نیز به سنگدانه های درشت اطلاق می شود که هر یک از آنها کارایی و عملکرد خاصی دارد.
مخلوط شن و سنگ
یکی دیگر از انواع مصالح سنگی است که عمده ترین کاربرد آن ساخت بتن و پوشش سطحی برای محوطه سازی می باشد.
مخلوط شن و ماسه و رس
این نوع مخلوط که نوعی دیگر از مصالح سنگی پرکاربرد است بیشترین کارایی آن در چسبندگی مصالح است و میتوان از آن به عنوان نوعی پوشش سنگی در جاده کم تردد استفاده کرد.
نکات مهم پیرامون انواع مصالح سنگی
انواع مصالح سنگی عبارتند از کلیه مواد و مصالح اولیه که برای پروژه های ساختمانی و عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع برای حفظ استحکام و مقاومت یک سازه باید زیربنا و زیرساخت آن را به واسطه مواد اولیه با کیفیت، مستحکم و مقاوم نمود.
بررسی ها نشان داده که مهندسان و پیمانکاران برای انتخاب انواع مصالح سنگی مناسب به عناصر و عوامل متعددی توجه دارند. این عناصر از دو نظر دارای اهمیت است نخست برای زیبایی ظاهری ساختمان و سپس امنیت، مقاومت و استحکام سازه؛
لازم به ذکر است بدانید دوام و استحکام یک سازه تا حد زیادی به کیفیت بالا و انتخاب صحیح انواع مصالح سنگی برای انجام و اجرای پروژه های ساختمانی بستگی دارد. لذا توصیه می شود در زمان انتخاب این عناصر با افراد مجرب و کاردان مشورت هایی صورت بگیرد.
از مهمترین نکاتی که در زمان انتخاب انواع مصالح سنگی باید به آن توجه شود این است که مصالح باید در برابر شرایط جوی دارای مقاومت فوق العاده ای باشند. به عبارتی، ویژگی های فیزیکی مصالح از جمله مواردی است که باید به آن توجه اساسی شود.
از دیگر نکاتی که در زمان انتخاب انواع مصالح سنگی باید به آن توجه شود، مقاوم و پایدار بودن آنها در برابر آتش سوزی است. توصیه می شود در زمان خرید این مصالح افراد به نسوز بودن این عناصر توجه ویژه ای داشته باشند. همچنین توجه به ساختار شیمیایی و مولکولی انواع مصالح سنگی از دیگر مواردی است که باید در زمان انتخاب به آن توجه شود.
جمع بندی
نکته قابل توجه این است که در زمان خرید انواع مصالح سنگی به فاکتورهای متعددی از جمله کیفیت و کارایی، نوع مصالح و … توجه می شود. علاوه بر موارد فوق الذکر، یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود جنبه اقتصادی و به صرفه بودن آن است.
خرید مصالح سنگی کاری تخصصی است و به همین سبب پیش از انتخاب باید با افراد کارشناس و متخصص در این زمینه مشورت هایی صورت بگیرد. امروزه به سبب تعدد در ساخت و تولید اینگونه مصالح تشخیص مصالح با کیفیت و بدون کیفیت امری نسبتا دشوار است به همین سبب در زمان خرید باید به تمامی موارد ذکر شده توجه شود.
نکته: از مهمترین نکات که باید در هنگام انتخاب و استفاده از انواع مصالح سنگی به آن توجه شود، رعایت الزامات و استانداردهای لازم است که این مسئله متضمن کیفیت و کارایی فوق العاده این عناصر می باشد.