بتن خود تراکم یا خود متراکم (SCC) چیست؟
31 شهریور 1400بتن مقاوم در برابر خوردگی
31 شهریور 1400یکی از انواع ملات هایی که مقاومت آن بیشتر از مقاومت بتن بوده و به منظور ترمیم بتن های دارای آسیب و شکاف از آن استفاده می شود، ملات تعمیری بتن است. این نوع ملات ها متناسب با جنس بتن ساخته می شوند و دارای قابلیت چسبندگی و گیرش مناسبی با سطح بتن هستند. ملات تعمیری وظیفه مقاوم سازی میلگردها ، آب بندی و مقاوم سازی بتن را دارد.
در واقع بتن یکی از انواع مصالح ساختمانی است که با استفاده درست از آن در ساخت و ساز، می تواند نیروهای زیادی را تحمل کند. با گذشت زمان مقاومت و پایداری مناسبی خواهد داشت. در برخی از مواقع و با گذشت زمان زیادی از بهره وری بتن، این ماده ممکن است دچار خوردگی، شکاف و آسیب شود. بنابراین بتن به ترمیم و تعمیر نیاز دارد. برای این کار بایستی از روش های اصولی استفاده کرد تا ملات ترمیم نیز با گذشت زمان کیفیت خود را از دست ندهد.
ملات تعمیری بتن زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که سازه بتنی در زمان اجرا و یا موقع بهره برداری و یا بر اثر عوامل و شرایط محیطی دچار خرابی یا آسیب شده است. قبل از انجام عملیات ترمیم و تعمیر بایستی سازه بتنی مورد بررسی دقیق قرار گیرد. در این مرحله بایستی میلگردهای موجود در بتن را به صورت کامل بررسی کرد. در صورت وجود خوردگی در میلگردها، آنها را ترمیم و یا با آرماتور مناسب تعویض کرد.
ویژگی های مورد نیاز ملات تعمیری بتن در مقابل بتن پایه
پیوستگی بین بتن و مواد ترمیمی
یکی از مهمترین مواردی که در خرید ملات تعمیری بتن بایستی به آن توجه کرد، ایجاد پیوستگی مناسب بین بتن و مواد ترمیمی است. بنابراین بایستی از موادی استفاده کرد که چسبندگی لازم را بین بتن و ملات ترمیمی ایجاد کند. قسمت ترمیم شده بایستی با سایر قسمت های بتن یکدست و یکپارچه باشد. تفاوت و ضعفی در قسمت ترمیم شده وجود نداشته باشد.
مدول الاستیسیته بتن
برای سازگاری میان مواد ترمیمی و بتن پایه، بایستی خواصی بین آنها وجود داشته باشد. یکی از این خواص و ویژگی ها مدول الاستیسیته بتن است که با نماد Ec نشان داده می شود. خاصیتی است که با تانژانت منحنی تنش و کرنش یا ضریب زاویه بتن برابر می باشد. در واقع الاستیسیته بتن یکی از مهمترین پارامترهایی است که باید در ترمیم سازه های بتنی مورد توجه قرار گیرد. چرا که با این شاخص سختی ملات ترمیمی بتن و میزان مقاومت آن اندازه گیری می شود. در صورت عدم توجه به الاستیسیته به دلیل کرنش های مختلفی که پس از قرار گرفتن مصالح ترمیم شده بر روی بتن به وجود می آید، ملات مورد نظر خرد شده و یا از بتن پایه جدا می شود.
ضریب انبساط حرارتی
ضریب انبساط حرارتی بتن ویژگی دیگری است که در استفاده از ملات تعمیری بتن بایستی به آن دقت کرد. این پارامتر به منظور تعیین کردن میزان تغییر سازه های بتنی در مقابل تغییرات دمایی به کار برده می شود. بتن با تغییر دما و افزایش آن منبسط و با کاهش دما منقبض می شود. بنابراین هنگام ترمیم شکستگی ها و شکاف های موجود در سازه بتنی، بایستی به این شاخص توجه ویژه ای داشت.
خزش در بتن
جمع شدگی یا افت بتن ویژگی دیگری است که در تمام سازه های بتنی به صورت ذاتی وجود دارد. معمولاً به دلیل از دست رفتن رطوبت موجود در بتن به وجود می آید و هنگام ترمیم بایستی به آن توجه کرد. خزش در بتن نیز پارامتر دیگری است که هنگام ترمیم بایستی مورد بررسی قرار گیرد. این شاخص به معنای تغییر شکل بتن طی زمان و تحت بار زیاد است.
انواع ملات تعمیری بتن
برای انتخاب مصالح مناسب به منظور ایجاد ملات ترمیمی بتن، بایستی به عواملی چون اندازه و شکل آسیب به وجود آمده در سازه، تغییرات در شرایط دما و رطوبت، وجود آرماتور و میلگرد در سازه و… توجه داشت.
ملات تعمیر بتن با پایه سیمان
ملات سیمانی برای ترمیم بتن دارای مزیت های بسیار نسبت به سایر ملات ها است. صرفه جویی در هزینه، تشابه سیمان با بتن از نظر شکل ظاهری و ضریب انبساط حرارتی، از جمله مزیت های این نوع ملات است. این نوع ملات از سنگ دانه های ریز به همراه سیمان با تیپ های مختلف تشکیل می شود.
ملات تعمیری بتن با پایه سیمان می تواند حاوی مواد افزودنی دیگر مانند الیاف، روان کننده، پوزولان و… باشد. این مواد می تواند عملکرد این نوع ملات را در ترمیم بتن بهبود بخشد. الیافی که به ملات اضافه می شود می تواند از نوع کتان، شیشه، آزبست، پلی اتیلن و… باشد.
افزودن این نوع مواد به ملات باعث افزایش مقاومت ملات در مقابل عواملی مانند سایش، هوازدگی، ضربه و… می شود. جلوگیری از به وجود آمدن شکاف، ترک و… در بتن ترمیم شده، افزایش مقاومت کششی و برشی سازه بتنی و افزایش ظرفیت در تغییر شکلی که در اثر خمش در بتن به وجود می آید، از ویژگی های ملات سیمان با مواد افزودنی است.
ملات ترمیمی بتن با پلیمر یا لاتکس
پلیمرهایی که از آنها به منظور ملات تعمیری بتن استفاده می شود، می تواند از نوع پلیمرهای طبیعی مانند قیر باشد که آن را برای آب بندی نیز به کار می برند. یا از نوع لاتکس های پلیمری باشد که شامل اکریلیک ها، استات پلی وینیل و بوتادین استرین می شود. پلیمرهای مورد استفاده در بتن به شکل امولسیون یا ذرات معلق در آب تولید می شوند و رنگ مایع به صورت سفید شیری است. این مایع می تواند به صورت درصدی یا وزنی به ملات اضافه شود و باعث چسبندگی ملات به بتن پایه شود.
اضافه کردن پلیمر به ملات تعمیری بتن باعث می شود تا ملات عملکرد بهتری در ترمیم بتن داشته باشد و میزان روان کنندگی ملات را افزایش می دهد. همچنین این ملات باعث افزایش دوام بتن، مقاومت کششی، خمشی و ضربه ای بتن شده و از افت آب در ملات و جمع شدگی بتن جلوگیری می کند.
ملات های رزینی و اپوکسی در ترمیم بتن
یکی از انواع ملات هایی که در ترمیم سازه های بتنی کاربرد فراوانی دارد، ملات رزین اپوکسی است. این نوع ملات تعمیری بتن نسبت به سایر ملات ها با سرعت بیشتری به مقاومت مناسب و عمل آوری می رسد. از این نوع ملات معمولا برای سطوح بتنی کوچک استفاده می شود. چرا که به علت گران بودن، استفاده از آن برای سطوح زیاد مقرون به صرفه نیست.
خرید ملات تعمیری
شرکت فرا صنعت سیمین تولید کننده انواع مواد شیمی ساختمان از جمله ملات تعمیری (Mortar Fix Sim 23) می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید این محصول با شماره 02122096827 تماس حاصل فرمایید.